14. October 2017 - 18:00 till 23:00
Budapest
HungaryBudapestLiliom u. 41., Corvin negyed megállónál1094

Felabration Budapest 2017 / Dele Sosimi (UK/NG, HU), Budapest, Saturday, 14. October 2017

//English friendly//

New York, Párizs, Tokió és London után Budapesten is megrendezésre kerül a Felabration, a legendás nigériai zenész és emberjogi aktivista, Fela Kuti munkássága előtt tisztelgő emlékest. A válogatott hazai zenészekből álló, külön erre az alkalomra összeállt Mabon Dawud Republic zenekart nem más vezeti majd, mint a világszerte a legaktívabb afrobeat előadók között számontartott Dele Sosimi, aki közel egy évtizeden át billentyűzött Fela Egypt 80 nevű zenekarában.
Az eseményen olyan neves hazai előadók működnek közre mint Sena Dagadu, Saïd Tichiti, Akkezdet Phiai és a Slow Village.

Fela Anikulapo Kuti a polgárháborútól és korrupciótól sújtott, káosz uralta Nigériában lett egy merőben új, elsöprő erejű zenei stílus, az afrobeat megteremtője és az ország egyik legmeghatározóbb közszereplője, az elnyomó rendszer elleni harc első számú hangadója, akinek a zene volt az első számú fegyvere.

Fela zenéje, az afrobeat egyedi fúziója a jazznek, a hetvenes évek amerikai funkjának, a tradicionális nyugat-afrikai és a korabeli ghánai-nigériai high life stílusoknak. Jellemzően nagy létszámú zenekarral, ütős és hatalmas fúvós szekcióval, táncosokkal kiegészülve adnak elő átlagosan 15-20 perces kompozíciókat, energikus szólókkal és rendszerellenes, társadalmi igazságtalanságokról szóló szövegekkel.

Dele Sosimi a hetvenes évek végén csatlakozott az átalakulóban lévő, frissen Egypt 80-re keresztelt zenekarhoz. Fela 1984-es bebörtönzését követően ő vette át a zenekarvezetői pozíciót, hangszereléssel és a következő zenészgeneráció kinevelésével foglalkozott. 1986 és 95 között Dele csatlakozott Fela legidősebb fia, Femi Kuti Positive Force nevű zenekarához, mellyel több világkörüli turnén és három stúdiólemezen szerepelt. 1995 óta Londonban él és dolgozik. Számos egyéb közreműködés mellett megalapította saját zenekarát, a Dele Sosimi Afrobeat Orchestrát, akikkel a rendszeres stúdiófelvételek és fellépések mellett a londoni Felabration állandó házigazdái.

Dele ezúttal nem a saját zenekarát fogja vezetni, a jeles alkalomra ugyanis egy igazi hazai szupergroup áll össze. A Mabon Dawud Republicban olyan hazai zenekarok tagjai egyesítik erejüket a nemes cél érdekében, mint a Qualitons, az Amoeba, a Jü, a SoulClap Budapest, a Makrohang vagy a Manaky. A vendégfellépők névsora folyamatosan bővül. Egy biztos: egy különleges, elsöprő erejű és tánccal teli estének nézünk elébe.


Fotók:


Jegyár:
1900 Ft

Közreműködő előadók:

Dele Sosimi - ének, billentyűs hangszerek

Sena Dagadu - ének
Saïd Tichiti - ének, guembri
Akkezdet Phiai - rap
Slow Village - rap
The Mabon Dawud Republic:

Zahár Fanni - fuvola, alt szaxofon
Meggyes Ádám - trombita
Csapó Krisztián - harsona
Kováts Gergő - tenor és bariton szaxofon
Weisz Gábor - tenor és bariton szaxofon
Szőke Barna - gitár
Harangozó Sebestyén - gitár
Szarvas Dávid - ütőhangszerek
Boros Levente - dob, ütőhangszerek
Czirják Tamás - dob, ütőhangszerek
Halmos András - dob, ütőhangszerek
Krecsmáry Zsolt - dob, ütőhangszerek
Hock Ernő - basszusgitár
Bognár Szabolcs - billentyűk, ütőhangszerek

Saturday, 14. October 2017, Budapest, Felabration Budapest 2017 / Dele Sosimi (UK/NG, HU)

Find more interesting events
Get event recommendations based on your Facebook taste. Get it now!Show me the suitable events for meNot now